Dues lletres (revisat)

Les actualitzacions del diccionari (concretament amb la inclusió dels noms de les lletres de l’alfabet àrab) han afegit dues paraules a la llista de mots vàlids de dues lletres. Text revisat a 2 d’octubre de 2018.

En altres articles d’aquest blog ja s’ha parlat de l’interès de conèixer paraules de dues lletres per poder treure el màxim profit dels nostres faristols. I una de les coses que he trobat a faltar des de que hem “abandonat” el DOSC és la llista de mots de dues lletres tan pràctica que hi havia, i que tan útil em va ser els meus primers dies de partides al club.

Doncs no ho he pensat dos cops, i amb l’ajut del WORdER (i per tant partint del DISC; altres diccionaris de referència poden presentar diferències) he refet la llista, també en versió imprimible (o fitxa mini, a dues cares). Com que les paraules de dues lletres vàlides tenen com a mínim una vocal, la taula mostra els mots en columnes separades segons aquesta vocal. Així ha quedat:

A més de les lletres que hi ha a les files, és interessant notar les que no hi ha: la L·L i la Z. Oblideu-vos de col·locar-les fàcilment, aquestes us donaran més guerra.

I, a part de saber que una paraula existeix (que no és poc) està bé saber què vol dir, i algunes de les de la llista no són gaire usades. Fins no fa gaire jo no sabia que AV era el nom d’un mes en el calendari jueu. Per això, i per si us pica la curiositat com a mi, us adjunto enllaços de cada una de les, ara, 101 paraules al DIEC, al LOFC o al Viccionari.

Hi trobeu unes quantes llatinades molt pràctiques (AD, EX, IN, QUO, QUA), moltes interjeccions, algunes de les quals jo no usaria mai tret de jugant a l’scrabble (per exemple EC, EU, UP, XE o XO),  formes verbals, d’amar, dar i dur, i els meny usats (per mi) eixir, oldre i ucar, muntanyes de pronoms i articles, noms de lletres (no només llatines), de notes musicals (on apareix UT!) i de bèsties com NYU, OC i UR (ja extint, pobret).

I, és clar, vull mencionar les arribades més recents, la BA i la RA, segona i desena lletres respectivament de l’alfabet àrab.

AD AH AI AL AM
ANY AS AU AV BA
BE BO CA CE CU
ÇA ÇO DA DE DI
DO DU EC EH EI
EL EM EN EO EP
ES ET EU EX FA
FE FI GE HA HE
HI HO IN IO IS
IX JA JO LA LI
LO MA ME MI NA
NE NI NO NU NYU
OC OH OI OL OM
ON OR OS OU PA
PE PI QUA QUE QUI
QUO RA RE RO SA
SE SI SO TA TE
TO TU UC UF UI
UN UP UR US UT
VA VE VI XA XE
XO

5 respostes a “Dues lletres (revisat)

  1. Està molt bé recuperar la llista de dos mots. Posats a fer, no estaria gens malament fer apunts sobre quins dels mots accepten increments a tres lletres (com ara av > avs, avi, ave o cav, bav)…
    T’hi animes, Dani?

    1. La llista, la tinc (si la vols te la passo). Però cada mot de dos lletres té, de promig 10 possibles allargaments, així que m’estic pensant com parlar-ne (si és que té sentit). Partir-ho a troços, o posar només la llista. A mi particularment, memoritzar llistes de més de 100 items em costa bastant 🙂 , així que no et dic de 1000!

Deixa un comentari