Participació molinenca al 4t Mundial Duplicat de Scrabble en català

Dissabte 16 de desembre es va celebrar el 4t Mundial Duplicat de Scrabble en català. Aquesta era la primera edició en aquesta modalitat que es disputava després de la pandèmia i, com en tantes altres coses, la participació ha quedat un pèl ressentida, tot i que amb mostres de recuperació.

Com en les anteriors ocasions, hi ha hagut dues seus, una al Principat i una altra a Mallorca, on es jugava simultàniament la mateixa partida. La Marta i el Joan han organitzat de forma excel·lent tot l’espai de la sala de la Biblioteca Terra Baixa, en la seu principatina del Vendrell.

El MiMaM aportava força representació dels jugadors habituals que ens reunim quinzenalment cada dijous, concretament sis jugadors: el Xavier Albons, el Francesc Gelabert, l’Adrià Maynés, la Marta Rovira, el Joan Sans i l’Albert Rodríguez. A més, hem comptat amb el mestratge per conduir la partida de l’Isaac Asensio, també jugador del club, darrerament de forma ocasional.

A les 11:00 h s’iniciava la partida amb la concentració general de tots els participants. Després de les cinc primeres rondes, les puntuacions donaven la primera posició provisional a l’Adrià Maynés, mentre que la Marta Rovira estava molt a prop en quarta posició només a sis punts de distància. Els faristols que anaven sortint a la partida no eren gaire agraïts i fer punts i jugades remarcables començava a ser complicat. Així, arribàvem a la desena ronda en què l’Adrià continuava encapçalant la classificació provisional i la Marta s’havia acostat a la tercera posició. Vet aquí que en l’onzena ronda es produeix una d’aquelles jugades que marquen gairebé la partida. En Xavier Albons ha estat l’únic participant de la seu principatina que ha trobat l’únic scrabble possible i que l’ha catapultat al capdavant de la classificació, mentre que l’Adrià, fins ara primer, erra la seva proposta i obté un 0. Així, s’arribava a la quinzena ronda amb el Xavier encapçalant la classificació i únic representant del club entre les tres primeres posicions. La resta de rondes fins a la darrera, la 21, no hi ha res remarcable, tret que en Xavier Albons torna a trobar en la ronda 20 la jugada mestra que el situa encara més líder.

La classificació final de la partida del matí després de vint-i-una rondes en la seu del Principat és la següent:

La classificació final de la partida del matí a la seu mallorquina és la següent:

La classificació final de la partida del matí comptant els participants d’ambdues seus queda de la següent manera:

Per tant, en Xavier Albons es proclama campió de la partida duplicada del matí (tant al Principat com en la classificació conjuntat d’ambdues seus). De la resta de participants del club, cal destacar la tercera posició de la Marta Rovira al Principat. En la classificació conjunta, la Marta Rovira obté el sisè lloc, mentre que l’Adrià Maynés es col·loca en la novena posició. Així, tres membres del club es col·loquen entre els deu millors participants del matí.

Per desconnectar i tractar de netejar-se mentalment, la pausa del dinar és agafada amb ganes. És moment de comentar les jugades i de xerrar d’altres coses alienes a l’Scrabble, però sense badar perquè en dues hores cal afrontar la partida de la tarda.

Entre un quart i dos quarts de cinc començava la partida de la tarda. Al Principat continuàvem els catorze participants, mentre que a Mallorca es reduïa la representació a nou. A la tercera ronda es produïa una jugada de 141 punts que havia de provocar un cisma en la classificació entre els que l’havien trobat i els que no, només atenuat per alternatives també centenàries. El Joan Sans s’enfilava a la segona posició, només a dos punts del líder, tot i que la distància entre les cinc primeres posicions només era d’onze punts.  A la vuitena ronda, de forma gairebé unànime, tots els jugadors anotaven noranta punts en una altra bona jugada, i per això res no havia de variar. En canvi, en la novena ronda, mentre tots els jugadors trentejaven la puntuació, en Carles Cassanyes trobava l’únic scrabble, i molt difícil de col·locar al tauler, obtenint uns noratana-sis punts espectaculars. Es dona el cas que en Cassanyes era un dels que no havia trobat els 141 punts en la tercera ronda, i en aquesta mà tornava a entrar en la pomada de les posicions capdavanteres de la classificació. Així, en la desena ronda, les coses havien canviat, sense massa punts de diferència, situant l’Albert Rodríguez en tercera posició com a representant del club. En les següents cinc rondes, com a fet destacable cal esmentar que en la dotzena mà gairebé la meitat dels participants trobaven una jugada de seixanta-nou punts, força més que els quaranta que anotava la resta. La diferència en aquest punt no és determinant, però sí significativa, ja que el tauler cada vegada va oferint menys espais per fer bones jugades. Però no ens avancem encara, perquè en la classificació en finalitzar la quinzena ronda mantenia la primera i tercera posició igual, només amb un nou inquilí en la segona posició. Ja quedaven poques rondes i cada jugada cobrava una importància cabdal perquè amb el mínim error podies quedar despenjat de la lluita per les posicions capdavanteres. Les rondes 16 i 17 van ser molt agraïdes de jugar perquè tothom va fer molts punts i no hi va haver cap tret diferencial remarcable. En canvi, la clau de la partida es va produir en la ronda 18. Un únic jugador, una altra vegada en Carles Cassanyes, va saber trobar una jugada de seixanta-un punts mentre la resta de participants rondejàvem la vintena. Una jugada determinant, ara sí, en un dels pocs espais que quedaven per scrabblar. La resta de mans van transcórrer de forma gairebé homogènia per a tots els participants, de manera que en Carles Cassanyes no es va deixar prendre la primera posició, mentre que el molinenc Albert Rodríguez aconseguia situar-se segon.

La classificació final de la partida de la tarda després de vist-i-una rondes en la seu del Principat és la següent:

La classificació final de la partida de la tarda a la seu mallorquina és la següent:

La classificació final de la partida de la tarda comptant els participants d’ambdues seus queda de la següent manera:

Per determinar el campió absolut, comptabilitzant tant la partida del matí com la de la tarda i de les dues seus es van tenir en compte tres possibles classificacions:

  • La suma de punts obtinguts entre les dues partides
  • La mitjana del % de punts obtinguts en les dues partides respecte del programa de referència
  • La mitjana de la posició classificatòria assolida en cada partida.

Així, de la mitjana d’aquestes tres classificacions havia de sortir la classificació absoluta final, que és la següent:

Malgrat no haver pogut estar en el podi cap representant del MiMaM, el Xavier Albons ha tingut una meritòria quarta posició, mentre que la Marta Rovira i l’Albert Rodríguez s’han colat entre els deu primers classificats.

Per acabar, unes quantes imatges que il·lustren el que ha estat una jornada memorable!

Galeria de fotos

Deixa un comentari