Materials d’estudi en PDF

Quan van començar les trobades de joc del club, que vol dir quan l’únic diccionari arbitral disponible era el Diccionari oficial de Scrabble en català, editat per Enciclopèdia Catalana. Aleshores, perquè els jugadors comencessin a familiaritzar-se amb els mots clau que calia aprendre i tenir presents, teníem un plec de fulls amb llistes de mots. Després, quan va aparèixer el DISC, el diccionari electrònic arbitral que vam adoptar al club, vam continuar fent llistes de mots clau amb alguna fitxa per imprimir i poder tenir a prop per estudiar o consultar.

Ara, arran d’uns tallers de Scrabble que hem fet, recuperem aquestes llistes de materials per consultar i estudiar, pensant també que poden ser un suport per als jugadors novells que decideixin incorporar-se a les nostres trobades de joc. Aquí us presentem aquests materials nous.

Mots de dues fitxes i de tres amb lletres cares

El primer és el més bàsic, perquè les coses cal començar-les de baix. Per molt que ho diguem mai no es dirà prou: els mots de dues fitxes cal saber-los del primer al darrer. Tant és com s’aprenguin, però s’han de saber. Per això els presentem en una llista doble, primer ordenats per la lletra inicial i en una taula de combinació amb les cinc vocals. Com que quedava espai, hi hem afegit els mots de tres fitxers, però només els que tenen lletres cares (és a dir, que donen molts punts: Ç, H, J, L·L, NY, QU, X i Z).

Versió en PDF.

Allargaments

Continuant des dels fonaments, els mots de tres fitxes també són importants, per això en aquests dos full teniu tots els mots de tres fitxes que es poden construir a partir d’un de dues, perquè sempre va bé saber per on podem obrir el joc o construir una paret més sòlida.

Versió en PDF.

Tots els mots de tres fitxes

Als fulls anteriors ja havíem posat els que tenen una lletra cara i els allargaments que es poden fer a partir de mots de dues fitxes, però en aquest full els teniu tots.

Versió en PDF.

Mots de quatre i cinc fitxes amb lletra cara (sense verbs)

Continuem cap amunt. Si pugem cap als mots de quatre i cinc lletres ja hem de fer una mica de selecció perquè si no la cosa sortiria una mica de mare, atès que al DISC (el nostre diccionari arbitral) n’hi ha més de 14.000. Per això, en un primer grup us oferim els mots de quatre i cinc fitxes amb lletra cara, sense incloure-hi, però, les formes verbals. I, tot i això, fan una llista força llarga.

Versió en PDF.

Per acabar-ho d’arrodonir, ja hi posem una darrera llista de verbs. Com que el verb és la categoria més productiva (és la que té més formes: tota la conjugació), aquí us oferim els verbs que tenen com a mínim una lletra cara a l’arrel. Com que tampoc no els podíem posar tots, ho hem limitat, en general, als infinitius que es poden formar amb nou fitxes com a molt. Així i tot, hem hagut de fer alguna variació extra. En el cas dels verbs que tenen una J, teniu una primera llista amb tots els inifintius que es poden formar amb set fitxes com a molt. Després, en teniu una altra per als infinitius que es poden fer amb vuit i nou fitxes, però deixant-ne fora la immensa majoria dels acabats en –ejar (només hi han entrat uns quants que, a banda, d’acabar en –ejar tenen una altra lletra cara, com ara humitejar). En el cas dels verbs amb X, hi hem posat tots els inifinitius que es poden formar amb nou fitxes com a molt, però els hem posat en dues llistes perquè sigui més digerible. En el cas de la X, a més, cal tenir present que tots els verbs de la tercera (-ir) que segueixen el model incoatiu, és a dir, que presenten l’increment amb una x (com ara segueix) també poden donar molt de joc.

Versió en PDF.

Finalment, si us interessa, aquí teniu una versió de totes les llistes en un sol PDF.

Deixa un comentari