Lluís de Yzaguirre fa doblet final de la temporada 2022-2023: guanya la 8a Duplicada d’Estiu i el torneig de cloenda

La calor ja s’ho empassa tot. La temporada 2022-2023 del MiMaM ja és història i es col·loca a la llista de temporades closes de manera lògica i ordenada (aquesta vegada sí). Hem acabat la primera temporada normal postcovid.

L’hem acabada amb la rutina tradicional: amb la duplicada d’estiu com a darrera competició regular de la temporada i el minitorneig de cloenda amb el lliurament de premis, guardons i reconeixements i sopar posterior a Can Rabella, a qui hem d’agrair l’acollida i la cessió de l’espai per disputar el minitorneig.

8a Duplicada d’Estiu

Dijous 7 de juliol, a l’habitual racó del Carpe Diem, vam reunir-nos una part dels habituals (amb unes quantes baixes de darrera hora) per disputar la 8a Duplicada d’Estiu del MiMaM. Era una duplicada d’estrena per a dues persones: Lluís de Yzaguirre, que s’ha incorporat des del gener com a jugador habitual de les trobades del MiMaM i disputava la seva primera duplicada del club, i Juanjo Edo, que s’estrenava també com a màster d’una partida.

L’Eliot (el nostre torturador de duplicades) va triar el faristol inicial LSVRRAA que feia remenar lletres als sis jugadors amb l’esperança de trobar un primer bingo que, ben aviat, va quedar clar que no semblava poder-se formar. Tothom va decidir començar amb prudència amb una jugada d’una vintena de punts. N’Albert es posava al capdavant ja que era l’únic que aprofitava el premi doble per a la V amb un VARAR que semblava aprofitar el darrer apunt del blog sobre les parelles de verbs amb i sense a– inicial. Els faristols següents tampoc permetien jugades de gaires punts més enllà d’una CEL·LULA que allargava una mica més la CEL·LA majoritària i un arriscat TERGAL, que aprofitava un triple de lletra i permetia en Lluís agafar una mica de distància en relació amb la resta de jugadors. Aquí, però, no hi va haver cap jugador que aprofitàs el bingo amagat al faristol que, aprofitant una L del tauler permetia un LITIGARE de 89 punts.

Com passa de vegades, va semblar que s’obria la porta dels scrabbles. Amb el faristol ENORTIN la sisena mà permetia que quatre jugadors s’escapessin a la classificació, encara que cap va trobar la jugada màxima (ENROENTI, de 77 punts). La mà següent, amb un escarràs també permetia al bingo a sis jugadors, que no arribaven tampoc als 78 punts del S(I)ONISTA de l’Eliot. I la següent tancava la ronda de bingos seguits amb un ALFABEGA que tampoc va trobar ningú. A més, un zero inesperat d’en Lluís permetia tornar a igualar la classificació, amb quatre jugadors amb una diferència màxima de deu punts.

Un comas petit amb la J i un QUITEU (amb un altre comas) gairebé unànime permetia arribar al final de la novena mà, i equador de la duplicada, amb n’Adrià, en Lluís i en Xavier al capdavant de la classificació amb sis punts escassos de diferència màxima.

La desena mà, amb el faristol EMU?ENE tornava a permetre fer scrabble gairebé a tothom, tot i que només en Lluís trobava la jugada magistral ENUME(R)E de 75 punts, fet que li permetia col·locar-se de nou al capdavant (posició que ja no abandonaria fins al final). Les mans següents, en què els jugadors majoritàriament anaven sumant punts (aprofitant una jugada que permetia multiplicar la H) i un altre bingo (MIRASSEM) que deixava n’Albert definitivament despenjat amb un segon zero. Curiosament va ser a la mà següent en què en una jugada de gratar tauler, en Lluís s’escapava definitivament amb un SALPA de 35 punts, ja que n’Adrià i en Xavier, amb sengles zeros per jugar una E que no estava en joc, quedaven despenjats.

Les darreres mans no permetien sinó consolidar l’avantatge d’en Lluís, sobretot gràcies a la centenària de la duplicada: un CODEX que combinava un comas amb un doble de mot i que van pescar en Lluís, en Xavier i en Pep, i que permetien en Lluís escapar-se definitivament i en Xavier col·locar-se en segona posició però 47 punts per sota. La penúltima mà no va aportar gaires canvis perquè un claríssim i majoritari ENYORO mantenia la classificació pràcticament igual. Només una darrera mà amb faristol de cinc peces permetia a en Xavier, gràcies a un ALIA de 25 punts combinat amb un zero d’en Lluís, que la distància final entre primer i segon quedés amb només 22 punts.

Minitorneig de cloenda

Dissabte 9 de juliol, vam recuperar el minitorneig de cloenda a la ubicació habitual de Can Rabella. Tot i que la temporada passada ja havíem fet el torneig de cloenda, havia estat en una versió més aviat casolana. Els participants de la cloenda de la temporada érem nou dels jugadors habituals més l’enyorada Elba, en altres temps coneguda com ‘la Senyora de l’Scrabble’.

Tot preparat per començar el minitorneig de cloenda

Abans de les cinc de la tarda, el programa oferia els primers emparellaments establerts a partir de la classificació dels jugadors segons la CUSCA de la temporada (o de la CUSCA històrica si calia). Així, en aquesta primera ronda d’emparellaments en principi més desiguals donava els primers punts a quatre dels jugadors que havien acabat la temporada a la part superior de la classificació de la CUSCA, però saltava la sorpresa en la partida entre la campiona de la CUSCA, na Marta Rovira, i el campió de la Copa, Francesc Gelabert, que s’emportava la victòria pels punts de faristol i superava l’oponent per tres punts. En la classificació, Lluís de Yzaguirre es posava al capdavant amb un punt de victòria i tres scrabbles (el criteri de desempat habitual en les competicions del club).

La primera ronda en marxa

En la segona ronda, Lluís de Yzaguirre derrotava Adrià Maynès, en una partida on els dos jugadors aconseguien sumar tres bingos i, a més, n’Adrià aconseguia la seva primera centenària del torneig: un AL·LITERE de 102 punts. N’Albert Rodríguez per la seva banda s’emportava la victòria davant Xavier Albons, en una partida més ajustada i en Francesc derrotava en Joan Sans per mantenir-se en el grup de jugadors amb dos punts.

Col·lecció de diferents diccionaris de Scrabble i un impressionant tauler de Superscrabble de 21×21 de Lluís de Yzaguirre.

La tercera ronda decidiria el campió del minitorneig, amb un enfrontament directe entre en Lluís i n’Albert, i amb un tercer aspirant, en Francesc, que s’enfrontava a en Xavier. En aquest enfrontament, en Francesc sumava el seu tercer punt amb tres bingos, pràcticament de sortida que li donaven opcions per a la victòria final depenent, però, del resultat de l’altre enfrontament. En la partida entre els dos primers classificats, però, en Lluís no deixava opcions a n’Albert i s’emportava la victòria que, arrodonida amb quatre scrabbles més, li permetia guanyar el minitorneig de cloenda de la temporada 2022-2023 amb tres victòries i deu bingos. En segona posició quedava en Francesc, també amb tres victòries i set bingos. I com a tercer jugador, n’Adrià, amb dues victòries i nou scrabbles, que a més aconseguiria la seva segona centenària i millor jugada del campionat: un CENYIREN de 111 punts.

Passant les dades de la tercera ronda del minitorneig que decidia el campió

Guardons i reconeixements de temporada

Com a colofó i abans d’entaular-nos per fer el sopar de comiat, vam fer el repartiment de premis i reconeixements de la temporada 2022-2023.

Taula parada esperant el repartiment

En el capítol de campions de la temporada, Marta Rovira va recollir el premi com a campiona per primera vegada de la Lliga CUSCA, on a més ha estat clara dominadora. Per la seva banda, en Francesc Gelabert recollia el premi com a campió de la Copa, la tercera ja del seu compte.

Pel que fa a les duplicades, na Marta tornava a recollir premi com a guanyadora de la 7a Duplicada d’Hivern i en Lluís de Yzaguirre recollia el premi com a guanyador de la 8a Duplicada d’Estiu. Òbviament, també repetia premi com a campió del torneig de cloenda.

Lluís de Yzaguirre amb premi per partida doble

Un cop repartits els premis de les competicions regulars de temporada, vam començar a repartir els premis menors i mèrits de la temporada. Seguint la tradició scrabblista d’evitar grans tenidors de premis i guardons, i amb la idea de repartir un poc la riquesa, vam haver de recórrer en algunes ocasions fins al tercer classificat per evitar concentracions de premis.

Així, com a millor paraula de la CUSCA tot i que hauria tocat en primera instància a na Marta, amb un CANTAIRE de 131 punts, en segona posició hi havia en Lluís, amb un LIQUAREU DE 124, però el premi el va recollir en Xavier Albons per un ACABAREN de 122 punts.

En la millor paraula de la Copa, la primera posició la tornava a ocupar na Marta, amb un EXCLAMAR de 123 punts, però el premi va anar a mans d’en Joan Sans per un SANARES de 112 punts.

En el capítol de mèrits de la CUSCA, na Marta tornava a ocupar la primera posició en la classificació de scrabbles per partida, amb 36 bingos en 22 partides, és a dir, una mitjana d’1,64 per partida. El premi va passar al segon classificat: en Dani Bardés, amb 30 scrabbles en 22 partides, és a dir, una mitjana d’1,36.

Pel que fa a percentatge de centenàries, la primera posició tornava a ser per a na Marta, amb 5 centenàries en 22 partides (22,7%). La seguia en Lluís, amb 4 centenàries en 25 partides (16%), que a més ha estat el primer jugador del MiMaM que ha registrat dues centenàries en una sola partida de CUSCA. El premi va passar, doncs, en Juanjo Edo, que enguany només ha disputat 10 partides, però amb una centenària (10%) assolia la tercera plaça de la classificació.

El darrer mèrit, el del percentatge d’arrissades, el recollia n’Albert Rodríguez, que amb quatre arrissades en 18 partides (22,2%) es convertia en el campió de les arrissades.

Després de repartir un dolç recordatori a tots els assistents ens vam entaular per acabar la temporada amb un sopar de germanor.

Deixa un comentari