Allargaments

Abans de començar, si heu arribat aquí per alguna qüestió relacionada amb la grandària d’un penis, aquesta NO és la pàgina que busqueu. Internet està ple d’aquesta mena d’informació, però aquest post parla d’un altre tipus d’allargaments.

Dit això, i si sou en aquest paràgraf, com a jugadors de scrabble que sou, coneixeu que l’interès de saber paraules de dos lletres no ve dels (pocs) punts que us donaran, sinó més aviat de la possibilitat d’enllaçar una jugada més llarga amb els mots ja jugats al tauler o bé de “construir una paret“. Fa pocs dies vaig penjar en aquest mateix blog una llista de tots els mots possibles de dues lletres i un amable lector em va sol·licitar anar un pas més enllà veient quins d’aquests mots es podien allargar a tres lletres per poder seguir construint parets, o poder trobar connexions de paraules més llargues (i per tant de més valor) afegint-les a les ja jugades.

Com sigui que la llista és llarga (gairebé mil mots, comptant les repeticions, com FAD, que pot ser allargament de FA i d’AD, i per tant surt dos cops), poca cosa es pot dir a part de consignar la pròpia llista, per que la pugueu usar de referència.

Us n’he fet, això sí, unes versions imprimibles (a una cara o a dues) i una tercera versió que no tant sols mostra els possibles allargaments sinó que mostra els mots sencers que es formen. No sé quina de les versions pot tenir més utilitat, si és que alguna la té.

De nou resulta interessant conèixer els tres únics mots de dues lletres no allargables (inelàstics?  rígids?) i que sabeu que podeu usar per tancar les opcions de joc: ÇA, EH i QUO.

Per altra banda, els mots més elàstics són els següents: AS es pot allargar amb setze lletres diferents per davant, MA es pot allargar amb 13 lletres diferents per darrere, i comptant ambdues direccions,  altre cop AS (16 + 3) i més equilibradament, AL (10 + 9) tenen 19 opcions d’allargament.

No vull, abans de passar a la llista, no posar un avís d’exempció de responsabilitat. La llista original de tots els mots possibles de dues i tres lletres l’he generat amb el WORdER (i per tant partint del DISC; altres diccionaris de referència poden presentar diferències), i l’he tractat manualment amb un full de càlcul, així que després de molt tallar, enganxar, filtrar i ordenar, és possible que hagi caigut algun mot de la llista o n’hagi aparegut algun que no hi pertany.

Espero que si detecteu alguna d’aquestes errades m’ho feu saber per tal que pugui fer les correccions oportunes. Doncs ja està; aquesta és la llista. Els mots de dues lletres són a la columna central, per ordre alfabètic, i a l’esquerra hi ha les lletres que es poden afegir davant donant una paraula vàlida, i a la dreta les que es poden afegir darrera.

* Per aclarir el terme “paret” en el context escrablístic, hauria de posar algun enllaç que ara no trobo. Si me’n suggeríssiu algun, amb molt de gust l’afegiria. Actualització: Gràcies per la suggerència.

3 pensaments sobre “Allargaments

  1. Dani,

    Pel que fa a la ‘paret’ hi ha un magnífic article a la Wikipedia en català sobre la terminologia scrabblística: http://ca.wikipedia.org/wiki/Terminologia_de_l%27Scrabble. Allà, entre altres termes, hi ha el de paret (o envà o mur).

    1. És una llàstima que l’article que esmentes hagi piratejat la meva feina sense esmentar-la. Trobareu l’original (de la major part) a http://latel.upf.edu/bdjs/termes/marc.htm, els exemples d’envà a http://latel.upf.edu/bdjs/termes/VE_05.htm i el meu envà preferit (d’entre els que recullo de partides reals del Queimada) és ACACE http://latel.upf.edu/cgi-bin/partida2html.cgi?dir=2010-2011&mena=1&fitxer=0161&nomesUna=17. Ho aprofito per a dir que la Biblioteca Digital Josep Sesé va néixer amb la voluntat de facilitar la feina als professors i mestres que vulguin emprar l’Scrabble a classe, als quals recomano el treball del mestre Ppe Vinyals: http://www.xtec.cat/sgfp/llicencies/200506/memories/1003m.pdf

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close