Tot remenant el DIEC: l’alifat, és a dir, l’alfabet àrab

A banda dels canvis introduïts al DIEC aran de la reforma de l’ortografia del 2016 també hi ha hagut alguna altra incorporació escrablísticament interessant. Si abans ja hi podíem trobar l’alfabet grec i l’alfabet hebreu, ara ja podem jugar amb l’àrab.

àlif kha xin ghayn
ba dal sad fa
ta dhal dad qaf
tha ra ta kaf
jim zay dha  lam
ha sin ayn mim
nun ha waw ya

D’entrada,  tot i que sembla que n’hi ha dues de repetides (la ta i la ha) resulta que són lletres que representen sons diferents. El segon fet que cal destacar és que hi ha vuit lletres que no podem jugar en l’Scrabble en català i, per això, no les trobem al DISC: kha, zay, ayn, waw, ghayn, ya, kaf i qaf. Les set primeres perquè contenen lletres que no tenim al joc en català (K, Y, W) i la vuitena, qaf, perquè combina la Q amb una A i això no ho podem fer perquè en les regles de l’Scrabble en català es va convenir que la Q sempre porta implícita la U.

De la resta, en tenim algunes que coincideixen amb altres mots de la llengua i que, per tant, aporten poques novetats: ta, ha, xin, fa i mim.

De les que queden no podem amagar que hi ha lletres que ofereixen possibilitats interessants.

  • Hi ha tres lletres que fan servir la H (a banda de la ha) i que permeten, per exemple, fer un allargament per l’esquerra dels mots ha i hal: dha, tha i dhal.
  • Hi ha dues lletres que s’afegeixen a la interssant llista de mots de dues lletres: ba i ra.
  • Hi ha una lletra que permet jugar la J amb la I: jim.
  • A banda de l’àlif, que fa servir una peça de pes mitjà, la resta de lletres permeten jugar allargaments interessant de mots de dues lletres: nun, dal, sad, dad, lam.

Tots els noms de lletres jugables tenen formes de plural, que en tots els casos es forma afegint una s i prou: àlifs, bas, thas, jims nuns, dals, dhals, xins, sads, dads, dhas, lams.

Nota per als apalabradors. Si bé a l’Apalabrados seria possible jugar-hi la qaf perquè aquest joc sí que permet la combinació de la Q directament amb la A, tampoc no la podem jugar perquè el diccionari que fa servir aquest programa és el DISC, i el DISC només conté els mots jugables a l’Scrabble.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s