Tot remenant el DIEC: els mesos jueus

Com sabeu, des d’aquesta temporada el club de Scrabble de Molins hem agafat el DIEC com a diccionari arbitral. Els malalts de Scrabble de tant en tant ens posem a remenar el diccionari per a trobar-hi tot allò que ens pot fer servei a l’hora d’aprofitar un bon faristol. Entre els elements nous que ens ha aportat el DIEC a l’Scrabble hi ha el mot av, que no cal dir que és molt útil per a aprofitar-lo en una jugada, i que és el nom d’un mes del calendari jueu.

Empès per la curiositat, he fet una petita cerca per a esbrinar si la resta del calendari jueu és tan profitós lúdicament parlant, i aquí ho teniu.

Els mesos del calendari jueu són els següents:

tixríxevatsivan
heixvanadartammuz
quisleunissanav
tevetiarelul

La primera curiositat és que l’ordre dels mesos varia segons si seguiu el calendari civil (que comença pel mes tixrí) o el religiós (que comença pel nissan).

Des del punt de vista scrabblístic cal destacar unes quantes coses:

  • Tots tenen també forma de plural, excepte tammuz, que és invariable. Cal dir, a més, que tixrí fa el plural tixrís.
  • Tenint en compte els plurals, tenim tres mots de set lletres, i algun a més ben servit de lletres cares: heixvan, nissans, quisleus (com que en l’Scrabble en català no cal posar la u darrere la q necessitem el plural per a fer scrabble).
  • Pel valor de les lletres, hi ha uns quants mots força destacables: tammuz i quisleu (13 punts), tixrí (14 punts), xevat (17 punts) i, per sobre de tots, heixvan (26 punts).
  • De la resta de mesos, que no passen de deu punts, n’hi ha uns quants que permeten posar algunes lletres cares o de les antipàtiques: sivan, tevet, av, elul.
  • La jugada mestra. Si algun dia teniu el faristol A H I N S V X, i teniu la sort que una ànima caritativa us ha deixat una E a la casella A2, no us ho penseu gaire i aprofiteu el regal per a fer un nònuple des de la casella A1 amb HEIXVANS, que us donaria ni més ni menys que 333 punts, als quals hauríem d’afegir-ne 50 més pel fet de fer scrabble (a banda dels que poguéssiu arreplegar formant algun altre mot).

6 Comments

  1. Puc, humilment, sol·licitar un article sobre els noms de les lletres? L’altre dia vaig descobrir que la caf era una lletra! i el seu plural em va anar molt bé.

  2. Com bé diu el Moisès, als 333 punts directes de la jugada amb HEIXVANS hi hauríem de sumar els 50 punts de l’scrabble. És a dir, que com a mínim faríem 385 punts…

Feu un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s