Tot remenant el DIEC: els mesos jueus

Com sabeu, des d’aquesta temporada el club de Scrabble de Molins hem agafat el DIEC com a diccionari arbitral. Els malalts de Scrabble de tant en tant ens posem a remenar el diccionari per a trobar-hi tot allò que ens pot fer servei a l’hora d’aprofitar un bon faristol. Entre els elements nous que ens ha aportat el DIEC a l’Scrabble hi ha el mot av, que no cal dir que és molt útil per a aprofitar-lo en una jugada, i que és el nom d’un mes del calendari jueu.

Empès per la curiositat, he fet una petita cerca per a esbrinar si la resta del calendari jueu és tan profitós lúdicament parlant, i aquí ho teniu.

Els mesos del calendari jueu són els següents:

tixríxevatsivan
heixvanadartammuz
quisleunissanav
tevetiarelul

La primera curiositat és que l’ordre dels mesos varia segons si seguiu el calendari civil (que comença pel mes tixrí) o el religiós (que comença pel nissan).

Des del punt de vista scrabblístic cal destacar unes quantes coses:

 • Tots tenen també forma de plural, excepte tammuz, que és invariable. Cal dir, a més, que tixrí fa el plural tixrís.
 • Tenint en compte els plurals, tenim tres mots de set lletres, i algun a més ben servit de lletres cares: heixvan, nissans, quisleus (com que en l’Scrabble en català no cal posar la u darrere la q necessitem el plural per a fer scrabble).
 • Pel valor de les lletres, hi ha uns quants mots força destacables: tammuz i quisleu (13 punts), tixrí (14 punts), xevat (17 punts) i, per sobre de tots, heixvan (26 punts).
 • De la resta de mesos, que no passen de deu punts, n’hi ha uns quants que permeten posar algunes lletres cares o de les antipàtiques: sivan, tevet, av, elul.
 • La jugada mestra. Si algun dia teniu el faristol A H I N S V X, i teniu la sort que una ànima caritativa us ha deixat una E a la casella A2, no us ho penseu gaire i aprofiteu el regal per a fer un nònuple des de la casella A1 amb HEIXVANS, que us donaria ni més ni menys que 333 punts, als quals hauríem d’afegir-ne 50 més pel fet de fer scrabble (a banda dels que poguéssiu arreplegar formant algun altre mot).

6 Comments

 1. dani ha dit:

  Puc, humilment, sol·licitar un article sobre els noms de les lletres? L’altre dia vaig descobrir que la caf era una lletra! i el seu plural em va anar molt bé.

 2. Moisès ha dit:

  333 punts… més 50.

 3. xalbons ha dit:

  Com bé diu el Moisès, als 333 punts directes de la jugada amb HEIXVANS hi hauríem de sumar els 50 punts de l’scrabble. És a dir, que com a mínim faríem 385 punts…

 4. alex ha dit:

  comparteixo a Matadepera igual que l’algfabet Arameu.. (ara pixo, no?)

Feu un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s