Tot remenant el DIEC: novetats

Tot esperant les esmenes pertinents que en Joan Montané faci al DISC, cal tenir present que des del passat 27 de febrer l’IEC ha fet unes quantes esmenes del DIEC que podem tenir en compte a l’hora de jugar a l’Scrabble.

En primer lloc, podem descartar tots els mots que inclouen caràcters que no hi ha a l’Scrabble i que per a nosaltres no entren en joc:

  • kirsch
  • vall-de-rourà vall-de-rourana
  • lawrenci > en aquest cas cal advertir que aquest mot ens furta un 7 + 1, ja que substitueix el laurenci, que ja no és vàlid.

Hi ha tot un grup d’esmenes que cal dir que surten del procés d’elaboració del DISC i, per tant, de la feina den Joan Montané. Com bé havia fet notar, en el cas de les lletres gregues i hebrees que acaben en una vocal tònica, per exemple, el DIEC no en marcava explícitament la forma de plural i es podia deduir que tenien una forma regular de plural en –ns. Ara s’indica explícitament que les formes de plural en aquests casos es fan afegint només la essa: fis, hesrhos, etc.

A banda d’aquests casos, hi ha unes quantes esmenes més que no afecten el DISC perquè ja recollia aquestes precisions:

  • ethos > ara marca que és un nom invariable i , per tant, queda clar que no té plural.
  • cos > en el sentit de ‘forat de l’agulla’ també fa el plural cossos.
  • trips > ara marca que és un nom invariable i , per tant, queda clar que no té plural.

Ara bé, hi ha tot un seguit de canvis que sí que cal tenir en compte.

Han entrat una colla de mots nous que no són presents al DISC 2.0.7:

ademusser ademussera ceretà ceretana politologia
aiorí aiorina cirater ciratera requenenc requenenca
anxovat anxovada enguerí enguerina triatleta
blog formiguerenc formiguerenca villener villenera
bloguer bloguera politòleg politòloga xelvà xelvana

I en podem destacar el següent:

  • La majoria de mots nous (sobretot gentilicis) són molt llargs, de més de set lletres: ademusser, ceretana, formiguerenc, politòleg, politologia, requenenc, trialteta i villlener. Tot i així, en la majoria de casos es poden jugar.
  • Un dels mots nous, tot i que només té quatre lletres ha generat molta despesa de tinta durant aquests darrers anys i ens regala una g final que a l’Scrabble sempre va bé: blog.
  • Tenim una bona colla de mots de set lletres: aiorins, aiorinabloguer, cirater, enguerí. On en destaquen tres amb lletres cares: anxovat, xelvans i xelvana. Tots tres amb 19 punts.

Finalment, hi ha una sèrie de mots en què se n’ha modificat la informació morfològica en relació amb el DISC 2.0.7:

  • dièsel > ara és invariable i, per tant, en perdem el plural.
  • halogen > ara també és adjectiu i, per tant, guanyem els mots halògena i halògenes.
  • jiddisch > ara és invariable i, per tant, en perdem el plural.
  • capricorn, escorpió, leo, libra, sagitari i taure > ara són invariables i, per tant, en perdem els plurals.
  • patapluf, pataplum i patapuf > ara són invariables i, per tant, en perdem els plurals. En canvi, patatum conserva el plural perquè, a més d’interjecció, també és un nom masculí.

Si no em deixo res, aquests són els canvis que ens afecten.

9 respostes a “Tot remenant el DIEC: novetats

  1. Excel·lent apunt, 🙂

    Per al·lusions, ja estic treballant en la nova versió del DISC que aplicarà les esmenes pendents. L’estic acabant de ‘pentinar’. Només uns quants comentaris.

    1.- «àries» el consideraré també invariable, igual que els altres signes astrològics. Tot i que l’esmena no ho indica, és un error evident que ja ha estat comunicat.
    2.- hi ha una subtil diferència en l’entrada «dièsel» de les esmenes del 27/2/2013 i la versió web en línia. Mentre les Oficines Lexicogràfiques no resolguin el dubte, el DISC el considerarà invariant en totes les accepcions
    3.- els mots «patatum», «patatuf», «patapluf», «pataplum» i «patapuf», ara són interjeccions. Així doncs, com a bones interjeccions que són, no flexionen en nombre. Perdem les formes plurals.
    4.- algunes correccions, escrites de memòria, que havien d’entrar en aquestes esmenes, confirmades per les OL, i que no ho han fet, però que el DISC seguirà aplicant, si és necessari:
    4.A.- el plural de «nyu» és, com sap qualsevol escrablista professional, «nyus».
    4.B.- manca una entrada al diccionari, corresponent al pronom «les», fent la funció d’acusatiu femení plural (menjo les pomes -> les menjo) no apareix referenciat al DIEC2.

    Salut… i escarrassos!!!

    1. Pel que fa a àries i pisces, no hi ha cap marca d’inariabilitat perquè no cal, ja que els mots acabats en vocal àtona seguida d’essa són invariables per definició com ara cosmos, tipus, diabetis..

    2. Pel que fa al dièsel, el tenia a la llista i me l’he deixat… ara l’afegeixo a l’apunt. També afegeixo les interjeccions ‘patapluf’, ‘pataplum’ i ‘patapuf’.

  2. El que puc dir és que entre el Dani i el Xavier això sembla una cursa d’éssers superiors a veure qui rebla millor el cargol.
    Articles com aquest, i com els anteriors, fan afició de veritat!
    Felicitats!

Deixa un comentari