Tot remenant el DIEC: les expressions llatines

Les expressions llatines és una altra font d’ajuda per al jugador de Scrabble. Cal tenir en compte, però, que no totes les expressions llatines estan recollides al DIEC. Com a locucions llatines, podem trobar les següents:

a posteriori ex aequo in fraganti per capita
a priori ex cathedra in situ sine die
ad hoc grosso modo in vitro sine qua non
ad hominem honoris causa ipso facto statu quo
de facto in extenso motu proprio stricto sensu
de iure in extremis mutatis mutandis sui generis

D’aquestes expressions llatines, en podem treure un seguit de mots que poden ser ben útils. D’entrada ja podem descartar tots aquells mots que coincideixen amb altres mots de la llengua: a, de, per (que també les tenim com a preposicions en català), capita (que coincideix amb el mot capità), causa, extremis, generis, honoris i sui (que coincideixen amb formes dels verbs causar, extremar, generar, honorar i suar).

Després d’eliminar els mots repetits, ens queden els trenta mots següents:

ad hominem priori
aequo in proprio
cathedra ipso qua
die iure quo
ex modo sensu
extenso motu sine
facto mutandis situ
fraganti mutatis statu
grosso non stricto
hoc posteriori vitro

Dels mots que queden, en podem dir quatre coses interessants:

 • La llista inclou cinc interessantíssims mots de dues lletres que poden donar molt de joc: ad, in, ex, quo i qua.
 • Hi sovintegen lletres cares o de valor mitjà que poden donar força punts, però a més hi ha molts mots que permet gastar lletres ‘incòmodes’ com a ara les vocals o i u: aequo, facto, grosso, hoc, ipso, iure, modo, motu, priori, sensu, situ, statu, stricto, vitro.
 • Tot i que les expressions llatines no són gaire flexibles, perquè són invariables, ens poden proveir de més d’un scrabble (tot i que en més d’un cas haurem de jugar amb altres fitxes del tauler): cathedra (7 + 1 de 17 punts), extenso (scrabble de 16 punts), hominem (scrabble de 16 punts), fraganti (7 + 1 de 13 punts), posteriori (7 + 3 de 12 punts), proprio (scrabble de 11 punts), mutandis (7 + 1 de 10 punts), mutatis (scrabble de 8 punts) i stricto (scrabble de 8 punts). Evidentment, si fem l’scrabble haurem d’afegit els 50 punts de rigor als valors inclosos als parèntesis.
 • La jugada mestra. Potser la jugada més rodona seria col·locar un nònuple amb el mot cathedra, des de la casella A1, per exemple, amb la hac a la casella de doble de lletra. Si els càlculs no em fallen, obtindríem 225 punts als quals hauríem d’afegir els 50 punts de l’scrabble.

Esmenes d’abril de 2017

Arran dels canvis introduïts al DIEC el 2017, la llista d’expressions llatines s’amplia amb:

 • alter ego
 • delirium tremens
 • pater familias

Aquestes expressions ja constaven al DIEC però no estaven recollides com a expressions llatines, perquè estaven adaptades al català.

3 Comments

 1. dani ha dit:

  Gràcies per la recerca! un apunt ben interessant i útil. A més de tot el que comentes, els mots de tres lletres poden resultar pràctics en tant que allargaments (di+e, no+n, n+on, h+oc, ho+c). Per cert, he passat una estona cercant quins mots de tres lletres permeten fer el 7+3 de posteriori…

  i són…

  pos, ter i ori!

 2. Albert ha dit:

  Genial!

Feu un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s