L’Scrabble a l’escola

Una de les grans projeccions que té el joc de l’scrabble, almenys així ho entenem des del club, és la vessant pedagògica. Si l’aspecte lúdic és el principal motiu, segur que si se’n pot treure un profit per endinsar-se en el coneixement de la llengua resulta encara més motivador.
En aquest sentit, en la vila de Castelldefels es va fer una aposta molt interessant vers l’any 1995, en què s’hi involucraren les escoles, l’ajuntament de la ciutat i el Consorci per la Normalització Lingüística. Objectiu: portar l’scrabble a les aules d’ensenyament.
Com la majoria de projectes, cal la conjunció de moltes idees i iniciatives, però sempre hi ha un responsable principal. El nom de Teresa Tort va íntimament lligat als seus inicis com a representant del CPNL de Castelldefels, i de seguida s’hi van unir la coordinació de les AMPA i el mateix ajuntament. És curiós comprovar com la mateixa Teresa Tort confessa que mai havia jugat a l’scrabble i que va començar tot just en tenir la idea de fer un torneig per a les escoles de Castelldefels. En aquell primer torneig del 1995 van inscriure’s 512 alumnes. Quina enveja…

El 2008 el Club Scrabble el Prat, sense tenir coneixement de les activitats que des de feia tants anys se celebraven a Castelldefels, va organitzar uns tallers de Scrabble per a les escoles del Prat. La iniciativa va ser acollida amb molt entusiasme per aquests centres d’ensenyament i aviat es va estendre l’interès fins esdevenir una cita anual ineludible.

En assabentar-se de les activitats de scrabble en català escolars que Castelldefels organitzava, el Club Scrabble El Prat va posar-se en contacte i va ser convidat a la fase final del Torneig l’any 2009. Les dades superaven les expectatives, més de 800 alumnes havien participat en dos dies de torneig. Les relacions entre les dues poblacions i l’scrabble escolar van fructificar fins al punt que l’any 2010 va néixer el 1er Campionat de Catalunya de Scrabble Escolar, amb continuïtat assegurada. El 2011 es produeix la incorporació de l’Hospitalet de Llobregat en aquest Campionat. Tant de bo que en properes edicions hi hagi més poblacions representades, gràcies a la multiplicació d’esforços i recursos del prolífic club pratenc.

En una entrevista que el Club Scrabble El Prat va publicar al seu web el dia 5 de juliol de 2010, les paraules de la Teresa Tort resumeixen l’essència del seu esperit:

Fa uns dies vaig anar a una sessió de presentació de materials i ens deien que aprendre ha de ser divertit, que s’ha de fer a partir d’una tasca que no faci que tinguis tanta consciència que estàs aprenent. Aquesta era la motivació inicial de portar una activitat com l’scrabble a Castelldefels: contribuir modestament a fer amable la relació amb la llengua catalana i proporcionar un espai de lleure que fos un referent positiu per als escolars. L’amor per la llengua és l’única cosa que ens pot fer avançar en la normalitat de l’ús del català, amb totes les coses bones que penso que ens reportarà a tots.