Tot remenant el DIEC: de formatges i formatjades

L’altre dia, jugant jugant, van sortir a col·lació els formatges jugables a l’Scrabble. Després que el Moi comprovés que podíem fer servir un cabrales per a fer uns quants punts sense empudegar la sala i que, en canvi, per raons òbvies no podem fer servir el cheddar, vaig decidir fer la llista de formatges jugables.

Al DIEC només tenim onze formatges que podem escampar pel tauler (tot i que no tots es poden untar).

brie cabrales camembert emmental
gorgonzola gouda manxego parmesà
rocafort roncal tronxon

La veritat és que tot i que són pocs, a banda del brie i el gouda que donen poc més que per fer servir alguna lletra mitjana, la resta dona més joc:

  • set lletres: manxegoparmesàroncals, tronxon
  • vuit lletres: cabralesemmentalrocafort
  • nou lletres: camembert
  • deu lletres: gorgonzola

De tots potser destaquen el manxego i el tronxon, que permet fer escrables interessants amb la x, i ja en un pla més complicat un gorgonzola mal de construir llevat que tinguis la sort d’allargassar un gorg amb un onzoles que podria reportar uns quants punts.

A banda d’aquests mots, el món del formatge ens n’ofereix altres d’interessants. Tenim uns quants verbs que com a tals sempre donen joc: abraçallar, avivar, companetjar, fonyegar, formatjar o ullar.

De la matèria primera del formatge, la llet, en podem treure poca cosa més que quatre punts, però poden aportar més joc tant la caseïna com la tiramina sense els quals no hi hauria formatge; i fins i tot, el xerigot, justament la part de la llet que hem de treure si volem tenir formatge.

Si el formatge és tendre, en podem tenir un interessant fogassó i si està empaquetat en porcions tenim un formatget. Tant en l’un com en l’altre no val la pena  cercar-hi crosta o corfa i, per tant, no en podrem fer crostons. I parlant de fer, si voleu fer formatge potser us anirà bé una braçalladora. Un cop fet, si fa massa pudor, el podeu guardar sota la formatgera o campana.

I d’àpats amb formatge, també en tenim uns quants d’escrablísticament saborosos: un biquini, un consomé, un entrepà, una fondue, una formatjada, una lasanya, un llibret o una pizza, que si bé no és gaire jugable, amb l’ajuda d’almenys un esquerràs, pot donar peu a una pizzera, que ens pot anar molt bé.

I si la cosa no la podem lligar amb el formatge, com a mínim podem dir que és caseosa; és a dir, que si ho és s’hi assembla.

Advertisements
Aquesta entrada ha esta publicada en Diccionari, Uncategorized. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

2 respostes a Tot remenant el DIEC: de formatges i formatjades

  1. Albert ha dit:

    Excel·lent, Xavier. Vaig a buscar un bon vi i em torno a llegir l’entrada!

  2. Xavier ha dit:

    Mira, per on, com que al principi havia vist que la llista de formatges era curta i potser en podríem treure poc suc, tenia la intenció de maridar els formatges amb el vi, però al final el suc de raïm quedarà per a un altre apunt.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

Connecting to %s