Tot remenant el DIEC: noms il·lustres

Continuem remenant noms. Si ja vam treure a la llum els noms amagats al DIEC i que, per tant, són jugables a l’Scrabble, avui en continuem parlant.

De noms propis el diccionari n’és ple, i no només dels de cada dia, sinó també de noms il·lustres. Són tants que és molt difícil posar-los tots aquí. D’entrada ja prescindirem de tots els adjectius que tenen origen en personatges mitològics o històrics (dantesc, herculi, kafkiàmaquiavèl·licpírric, quixotesc, rocambolesc o xovinista). En aquest apunt ens limitarem a recollir alguns dels noms il·lustres que han quedat fixats com a mots comuns de la nostra llengua.

Són tants els àmbits de la vida quotidiana que tenen noms al seu vocabulari que és gairebé impossible trobar-los i llistar-los tots aquí.

Per exemple, si ens acostem a la cuina, podem trobar des del senzill bany maria (que agafa el nom d’una alquimista d’Alexandria del segle III) al sandvitx (en honor de John Montagu, comte de Sandwich, el cuiner del qual havia de preparar entrepans perquè no hagués de parar de jugar), tot passant per la beixamel (de Louis Béchamel, gurmet francès del XVII). Tot plegat, coses amb què podem fer un bon tiberi (de l’emperador romà Tiberi, famós pels seus excessos).

Si ens anem cap a la mecànica i els mitjans de transports, trobarem dièsel (de l’enginyer Rudolf Diesel), càrter (de l’inventor anglès Harrison Carter),  fiacre (de sant Fiacre, l’efígie del qual decorava una oficina de carruatges de París), tílburi (del fabricant John Tilbury) i, prenent més alçada, montgolfier (dels germans Joseph-Michel i Jacques-Étienne Montgolfier) o zepelí (del comte Ferdinand von Zeppelin).

I en trobarem també a la roba amb rebeca (del nom de la protagonista i del film de Hitchcock), el pantaló (de Pantalone, personatge de la Commedia dell’Arte) o el xamberg (del mariscal francès Charles de Schömberg); a les matemàtiques amb barem (del matemàtic francès François Barrêm) o el trio algorisme, algoritme i guarisme (provinents tots tres d’al-hwarzmi, sobrenom del matemàtic Muhammad ibn Musà), i fins i tot al món de la violència i l’exterminació: guillotina (del metge i diputat francès Joseph Ignace Guillotin), màuser (del armers Wilheim i Paul von Mauser) o linxament (del granger Charles Lynch, autor de la llei que porta el seu nom).

Un dels camps on probablement trobem més epònims, però, és el món de la ciència. Així, tenim tot un seguit de científics que han donat nom a unitats de mesura:

àngstrom ampere baud becquerel
bel coulomb curie dalton
einstein jansky farad gauss
gray henry hertz joule
kelvin maxwell newton oersted
ohm pascal poise rontgen / roentgen
rutherford siemens sievert stokes
tesla torr volt wat
weber

De la llista, ja podem descartar els que porten lletres que no tenim a l’Scrabble en català (jansky, gray, henry, kelvin, maxwellnewton, stokes, watt i weber). Però la resta ens ofereix uns quants scrabbles, tant directament com amb els plurals (perquè sí, la majoria tenen plural): amperes, coulomb, daltons, oersted, pascals, rontgen, sievert, i també alguns 7 + 1: àngstrom, einstein, roentgen, siemens. Dels que queden, podem destacar-ne alguns que gasten lletres cares com ara joule, ohm i, sobretot, hertz.

Podeu trobar més informació sobre epònims als enllaços següents:

http://catalallengua.blogspot.com.es/2014/07/els-noms-i-la-cosa.html

http://www.elpuntavui.cat/article/5-cultura/19-cultura/853733-paraules-amb-cara-i-ulls.html?tmpl=component&print=1&page=

http://cosesdelallengua.blogspot.com.es/2013/01/una-situacio-kafkiana.html

http://rodamots.cat/tema/etimologies/eponims/

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s